HETPALEIS
 
 
divider
Verwerking

De Storm als droom

Piet Arfeuille behandelt De Storm als één grote droom. Hoe zou jij als scenograaf een droom ensceneren? Lees aandachtig onderstaande droomkenmerken en bekijk hiervoor een fragment uit de serie Twin Peaks van David Lynch (www.youtube.com/watch?v=8uLpRvERjLE) en de videoclip Meet the creeper van Rob Zombie (www.youtube.com/watch?v=uLkAieQzcEA).


10 droomkenmerken:

  1. Tijdens het dromen zijn afstanden vaak niet reëel.
  2. Personen kunnen van de ene persoon in de andere persoon veranderen.
  3. Eigenschappen van ruimtes of plaatsen zijn vaak gemixt met andere ruimtes of plaatsen.
  4. Een droom lijkt eerder op een film. In een droom zit namelijk een verhaallijn. De verhaallijn hoeft niet te voldoen aan dagelijkse wetten en verwachtingen (dingen kunnen veranderen, zwaartekracht hoeft niet te gelden...) maar er blijft een verhaallijn in de droom zitten.
  5. In een droom kan tijd worden samengetrokken: je kunt in een flits aan de andere kant van de wereld zijn.
  6. De verhalen en emoties die wij tegenkomen in dromen gaan over onszelf en onze omgeving.
  7. Tijdens dromen is het denken simpel en eenduidig: je kunt hooguit op één zaak tegelijk je aandacht richten. Dus: of je rijdt auto, of je luistert naar muziek, of je belt. Daarom kunnen dromen ook zo vreemd zijn: je rent achter een net weggereden bus aan zonder dat je denkt waar die heengaat, waar je naartoe moet, waar je vandaan komt, waar je eigenlijk bent etcetera. Je denkt alleen maar: ik moet die bus halen.
  8. Logisch en lineair denken komt amper voor in een droom. Daardoor merken we niet op dat mensen in elkaar transformeren, vreemde dieren over straat rennen of de omgevingen plotsklaps veranderen.
  9. Dromen vergelijken de hele tijd herinneringen, ervaringen en fantasieën met elkaar. Daardoor zitten dromen vol van vreemde zaken, zoals je klasgenoten van de basisschool die ineens op je werk rondlopen, of je baas die ineens achter de kassa zit in de supermarkt om de hoek.
  10. Dromen kunnen soms heel frappante kleuren hebben. Als je wakker wordt, herinner je je niet zozeer de droom, maar wel een duidelijke kleur.

Ga naar informatiebronnen, waar je informatie vindt over surrealisme en enkele links naar kunstenaars, voor wie het element van de droom zeer belangrijk is (was) in hun beeldentaal.

[ naar Verwerking... ]