HETPALEIS
 
 
divider
Verwerking

ENKELE UITSPRAKEN VAN PIET ARFEUILLE OVER ZIJN BEWERKING VAN DE STORM

“Ik zie de voorstelling eigenlijk als een droom die Prospero heeft. Daarom vind ik het belangrijk dat de hele voorstelling het karakter krijgt van een droom.”

“De Storm gaat voor mij dus over een man die op een bepaald punt in zijn leven op zoek is naar rust en daarvoor ook moet dealen met een groot aantal zaken uit zijn leven. Voor mij zijn Ariel en Caliban in feite afsplitsingen van Prospero zelf. Caliban is alles waarmee we onszelf naar beneden halen. Terwijl Ariel alles is waarmee we onszelf ‘upliften’. Het geeft ook meteen een zicht op de insteek van de voorstelling, die Freudiaans, psychologisch is. Daartegenover wil ik het surreële, dromerige karakter zetten. Shakespeare beschrijft in De Storm tal van surreële elementen zoals het eiland, een trol, geesten, onzichtbare personages. Dat magische wil ik uit iets anders laten blijken. Ik wil geen Lord of the rings-scenografieën maken.”

“Ik laat een flink stuk los van de verhaallijn. Of ik zet ze naar mijn hand. De fundamentele basisgegevens verander ik niet: de drang van Ariel om te stoppen, de drang van Prospero om dat tegen te houden, de drang van Kaliban om Prospero eronder te krijgen, het gevecht van Prospero om dat af te wenden, de drang van Prospero tot zijn dochter en de kennismaking tussen zijn dochter en Ferdinand als een eerste ontluikende liefde.”

“Wat ik met de storm op zee ga doen, weet ik nog niet helemaal. Zeker is wel dat ik geen storm op de scène wil namaken in de klassiek traditionele zin van het woord. Ik wil geen rookmachines, luide donder, veel wind en regen op het podium. Misschien verwerk ik die storm in een indrukwekkende monoloog, want ik vind het wel zeer spannend wat zo’n storm op zee doet met scheepslui.”
“Deze keer wil ik graag een beeldengalerij maken, en niet één beeld gedurende de hele voorstelling. Nu zou ik liever vertrekken vanuit de leegte van de scène. En als het nodig is dat er zeven honden zouden moeten opkomen, dan moeten er zeven honden opkomen, of als het vervolgens nodig is dat de vloer openscheurt, dan moet ook dat weer kunnen.”

 

 

[ naar Verwerking... ]