Liaisons d'Argent
 
webkwestie voor 14+
Inleiding
Opdracht
Verwerking
Infobronnen
Beoordeling
Afsluiting
Leerkracht
Credits

Leerkracht

De webkwestie sluit het dichtst aan bij het leerprogramma van hotelscholen en STW-richtingen.
De webkwestie is vakoverschrijdend. Er zit een groot stuk geschiedenis in, maar de extra opdracht (het ontwerpen van een gedekte tafel van de toekomst) sluit bijvoorbeeld aan bij vakken als muzische en creatieve opvoeding, plastische opvoeding, publiciteit, project algemene vakken.

De webkwestie neemt ongeveer 2 lesuren in beslag.

Belangrijk is deze webkwestie stap voor stap uit te voeren. Werk bijvoorbeeld eerst de 1ste fase van de opdracht af, zo ken je de termen en kan je de voorwerpen in de 2de fase beter plaatsen.

Bij het item Infobronnen heb je niet alle websites nodig die daar opgesomd staan om de webkwestie te vervolmaken. Laat de leerlingen ook gewoon eens bekijken wat er bij etiquette of eetcultuur tevoorschijn komt als ze het woord ingeven in een zoekmotor als google of yahoo.

Nieuwe eetgebruiken zorgen voor nieuwe objecten aan tafel. Wil je nog een stapje verder gaan binnen deze webkwestie dan zou je over deze evolutie kunnen nadenken met de leerlingen, en ze zo een object laten creëren. Er zijn voorbeelden van nieuwe objecten terug te vinden in de infobronnen.


Aan tafel!!!

Workshop Zilvermuseum Sterckshof

Zit recht! Ellebogen van tafel! Niet slurpen en niet smakken! En vooral ... zwijgen en eten!
Wie kent deze uitspraken niet? Misschien vind jij het net leuk met je vingers uit de grote pot te proeven. In het verleden bestonden nog geen vorken en was dit dagelijkse kost. Wil je meer hierover weten? Laat je dan meeslepen in een boeiende ontdekkingstocht rond tafelmanieren van vroeger tot nu!

In samenwerking met Mooss vzw biedt het Zilvermuseum Sterckshof een actieve rondleiding aan voor het secundair onderwijs. Via leuke opdrachten verkennen de leerlingen het tafelzilver uit de vaste collectie van het museum. Daarna spelen ze het grote tafelmanierenspel. Zo raken ze vertrouwd met de eetcultuur en tafeletiquette door de eeuwen heen. De boodschap is dus ... TOEHAPPEN en reserveren!

Prijs per klas/groep: 60 euro (max. 25 leerlingen) - 65 euro vanaf 1/9/2010
Duur bezoek: 1,5 uur
Reservaties mogelijk het hele jaar door
T 03 360 52 51 – lynn.vandenheuvel@sterckshof.provant.be

Zilvermuseum Sterckshof Provincie Antwerpen
Ingang: Cornelissenlaan, 2100 Deurne-Antwerpen
www.zilvermuseum.be