Liaisons d'Argent
 
webkwestie voor 14+
Inleiding
Opdracht
Verwerking
Infobronnen
Beoordeling
Afsluiting
Leerkracht
Credits

TefeletiquetteIn de Middeleeuwen bestond er nog geen aparte kamer als eetkamer. In de winter werd er gegeten in de warmste kamer, in de zomer in de koelste kamer. Pas in de 18de eeuw ontstaat de eetkamer.

Tot de 17de eeuw is er een tafelhiërarchie: de gastheer en de belangrijkste gasten zitten in het midden. Zo konden ze makkelijk bij de verschillende gevulde schotels die op tafel stonden. De andere gasten kregen op voorhand een plaats toegewezen. Hun plaats bepaalde ook van welke gerechten zij al dan niet mochten eten. Vanaf de 17de eeuw nam men méér en méér recht tegenover elkaar plaats, zodat men makkelijker kon converseren.

Tot 1820 werd alles ' à la française' of 'op zen Frans' geserveerd: bij elke gang werden er een groot aantal schotels tegelijkertijd op de tafel gezet en iedereen nam wat hij wou. Zelfbediening dus, te vergelijken met ons huidige buffetsysteem.

Vanaf 1820 werd er ' à la russe' of 'op zen Russisch' bediend. Een Russische prins gaf een diner in een kasteel en de plats werden na elkaar opgediend (dezelfde gerechten voor iedereen) door dienaars.

Tot in de 18de eeuw bracht men aan de hoven eigen dienaars mee om zich te laten bedienen.

Luister naar het verhaal Anne-mie Adriaensens

In de 18de eeuw wordt de basis gelegd van de verfijnde tafelmanieren. Luister hoe dit verder evolueert in de 20ste en 21ste eeuw.

Lucienne Van Dam vertelt over de jaren '30.
Wouter Broddin vertelt over het heden.
Ben Tritsmans vertelt over het heden.

[terug naar de OPDRACHT]