Liaisons d'Argent
 
webkwestie voor 14+
Inleiding
Opdracht
Verwerking
Infobronnen
Beoordeling
Afsluiting
Leerkracht
Credits

TafeldekkenIn de Middeleeuwen legde men bij rijk gedekte tafels eerst een  lederen doek ter bescherming op het tafelblad.

Luister naar het verhaal Anne-mie Adriaensens

Het is nog niet zo lang geleden dat men met de handen at. Je kan je wel voorstellen wat voor taferelen zich afspeelden als de gasten een vleespastei met heerlijke saus opgediend kregen! Gelukkig waren er tafeldienaren in de buurt met een lampetstel om alle sporen van het gulzig smullen te verwijderen. Het bestaat uit een kruik en bekken voor water, zodat de gasten aan tafel even hun handen kunnen wassen. Het blijft tot de 18de eeuw in gebruik, want dan verschijnt de vork. Die vork heeft eerst maar drie tanden, pas op het einde van de 18de eeuw krijgt ze er vier.
Het mes is veel ouder als de vork en werd in het begin eigenlijk als vork gebruikt, om vlees van een gemeenschappelijke schotel op te prikken en op zijn eigen bord te leggen.
Het eerste lepelmodel aan tafel was de vuistlepel met ronde lepelbak en ronde, steel. Stilaan wordt de vorm van de lepelbak ovaler.
Tot in de 19de eeuw hadden gasten geen glas voor zich op tafel. De dienaar kwam rond met gevulde glazen op een schotel.
Van de 14de tot 16de eeuw eet men op een snijplankje of teljoor. Het had een rechtopstaand profielrandje om het vleesvet op te vangen. Stilaan evolueert het naar het model van ons huidig eetbord.
In de 19de eeuw werden eet- drink- en bestekserviezen nog verder uitgebreid naar specifieke functies zoals sauskommen, mosterdpotten, de suikerstrooiers, olie- en azijnstellen...

Ook vandaag is er nog veel interesse voor tafelzilver, luister maar...

Luister naar het verhaal Anny Tiddens

[terug naar de OPDRACHT]