Liaisons d'Argent
webkwestie voor 14+
Inleiding
Opdracht
Verwerking
Infobronnen
Beoordeling
Afsluiting
Leerkracht
Credits

Opsmuk bij de vrouw

In de loop van het opmaakritueel ondergaat het gelaat van de vrouw een echte gedaanteverwisseling. Een must bij de opmaak is een melkwitte huid, zo transparant dat je bij wijze van spreken rode wijn door de keel ziet vloeien. Een bruine of getaande huid betekent immers dat je op het land werkt en niet van adel bent. De huid wordt bedekt met een dikke laag loodwit, in de oudheid al gebruikt als blanketmiddel. Loodwit is zeer gevaarlijk voor de gezondheid. Het tast niet alleen de huid aan, maar zorgt ook voor haaruitval en tandverlies. Het blanketsel wordt er vaak heel dik opgelegd, en nadien gefixeerd met een soort email. Lachen kun je daarom best vermijden om het blanketsel niet te doen craqueleren. De witte huid wordt geaccentueerd met rouge op de wangen, zwart aan de ogen, pommade op de lippen en oogleden en blauwe adertjes.

Ook mouches zijn een onmisbaar element van vrouwelijke koketterie.
Op de afbeelding zie je een dame die een mouchedoosje in de hand houdt en de toeschouwer aankijkt terwijl ze een mouche op haar vinger houdt. Ze schijnt zich af te vragen waar ze de vierde zou plaatsen. Afhankelijk van waar de mouches aangebracht worden, hebben ze een andere naam: in de ooghoek, gepassioneerd; midden op de wang, galant; op de neus, schaamteloos; bij de lippen, koket; op een puistje, helend; op de linkerborst, hartveroverend.

Het kapsel is in de achttiende eeuw een toppunt van gekunsteldheid. Torenhoge pruiken zijn versierd met juwelen, fruit en bloemen.
Talrijke prenten drijven de spot met deze extravagantie.

[terug naar de OPDRACHT]